Пак имало ефирна телевизия в Ивайловград?

ефирна телевизия в ивайловград, цифрова телевизия в ивайловград, телевизия, ивайловградНе знам колко време е нямало ефирна телевизия в Ивайловград, но знам, че хората в града и селата в общината не бяха разбрали защо и за колко!

Днес влизам в общинския сайт и чета, че антенната система в кулата над квартал Лъджа била успешно подменена. Т.е. ивайловградчани, които не плащат на кабелни или сателитни оператори, отново ще могат да гледат телевизия. Защо обаче никой не е предупредил гражданите на община Ивайловград колко време няма да могат да гледат телевизия, не става ясно. Лично аз видях как една баба от село Свирачи сключи договор с Булсат, защото си мислеше, че ретранслатора в селото е повреден и няма да го оправят. Супер, нали? А причината за липсата на телевизия е била подготовката на радио-телевизионната станция за цифровизацията!

И за финал, за информация на тези, които все още гледат ефирна телевизията – новите антени изискват промяна на положението на приемните антени свързани към телевизорите. Те трябва да бъдат завъртени на 90 градуса ако качеството на приемания телевизионен сигнал не е добро.

P.S. Благодаря на Кохерер за уместната забележка. Антената тряба да продължи да е насочена по същия начин, но да се завърти както е показано на картинките по-долу за да се промени поляризацията й.

антени, цифрова телевизия, телевизия в ивайловград

ефирна телевизия в ивайловград, цифрова телевизия в ивайловград, телевизия, ивайловград

15 thoughts on “Пак имало ефирна телевизия в Ивайловград?”

  • Как съм го пропуснал, ей :mhihi: Последно повреда ли е имало? Или подмяна на техника 🙄

   Reply
 1. krasiorocknroll , вярно е , че който търси – намира , но не е зле и да обяснява !

  Всъщност малко хора разбират от хоризонтална,вертикална,напречна, надлъжна,плоска ,обемна ,въртяща и т. н. и т.н. полярицации , пък и надали ги интересува.
  Тези 90 градуса в каква посока са – в пространството има поне 6 /шест / варианта?

  Просто трябва да се знае , че пръчките /елементите / на антената трябва да застанат отвесно /вертикално/ ,а самата антена / стрелата / трябва пак да сочи кулата.

  Reply
   • Съжалявам за физиката , но това на снимките са УКВ антени в съответното положение , а не поляриэация !
    Въобще , кой пусна този жизнено важен термин – поляризация, без който не можем да дишаме , пък камо ли да гледаме телевизия?! :mhihi:

    Reply
     • А телевизионните антени за метровия обхват кои вълни ползват ? Сигурно SW или пък LW ?

     • Пък и по-горе става дума за помпозната ти “поляризация” а не за вида на антените , така че не извъртай г…..!

   • krasiorocknroll , ти си , разкрих те ! Коментара ти във форума на ivailovgrad.com е от 28 септември – т.е. една седмица преди темата на Джи-то!
    Сигурно работиш в общината – там са по гръмките фрази.

    Reply
 2. 😀 Дааа, хубаво е да се покаже какво точно трябва да направят хората. Пък и повечето гледащи ефирна телевизия мислите ли, че разбират от линейни поляризации и тем подобни :mhihi: :mhihi: :mhihi: Все пак са на възраст 💡

  Reply
 3. И понеже няма кой да уведоми хората ползващи ефирна телевизия /сигурно това не е важно/ напомням,че БТВ вече се приема на 35 телевизионен канал.Потърсете отново БТВ на дециметровия обхват и ще я намерите.

  Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.