Дочакахме!!!

главна улица, ивайловград, главната улица на ивайловградЦели 23 години по-късно Ивайловград има шанс да се откаже от символите на тоталитаризма и на зверствата срещу българщината и сънародниците ни!

Най-накрая ивайловградчаните като мен, които се срамуват, че живеят на улица носеща името на един от най-големите национални предатели – Георги Димитров, може да дочакат промяната, която трябваше да се случи преди 23 години. Срамувам се, да! Всеки пък, когато трябва да си кажа адреса някъде и всеки път, когато като го чуят и хората ме гледат учудено. Но сега имаме шанс да променим това. Общинският съветник Борислав Бояджиев е внесъл предложение за промяна на името на главната улица на Ивайловград от „Георги Димитров“ на „Генерал-лейтенант Александър Танев“. Човекът, който се смята за освободител на Ивайловград!

Време е, 100 години след освобождението на града ни, които чествахме преди седмица, да почетем героите и тези, които са дали живота си в името на България! Време е, да спрем да почитаме тези, които са отнели живота на безчет българи!!!

Как може главната улица в Ивайловград все още да носи името на един от най-големите предатели на България. Човек, който носи отговорност за безброй убийства на наши сънародници след 9-ти септември 1944г. За унищожението на елита на България чрез зверствата на Народения съд и за хиляди безследно изчезнали и репресирани. Как няма да ме е срам, че живея на улица с такова име? Та ако не ме е срам, какъв българин съм тогава?!

За фанатизираните ивайловградчани, които все още му се кланят, носят му цветя на плочата поставена на до пощата и полицията ще кажа, да знаят, че предателя Георги Димитров е един от виновниците за насилственото и зверско унищожаване на националното самосъзнание на българите в Западните покрайнини и Македония, че и в Пиринско. Това е хубаво да го знаете! Да знаете, че носите цветя на един от най-големите унищожители на българщината!!!

P.S. Силно се надявам, че името на главната ще бъде сменено и в момента, в който това стане, си взимам отпуск и отивам да си сменям личната карта!

главна улица, ивайловград, главната улица на ивайловград

53 thoughts on “Дочакахме!!!”

 1. И преди всички да започнат да мрънкат за смяната на личните документи нека да уточня, че закона НЕ задължава изрично хората живеещи на сменено име на улица да си сменят личните документи. Задължително е единствено да си изкарате удостиоверение за настоящ адрес за 2 лева и става веднага, което става по следния начин:

  ПРОМЯНА НА НАСТОЯЩ АДРЕС

  Необходими документи
  1. Заявление за изпълнение на услугата
  2. Адресна карта за настоящ адрес /обр. ЕСГРАОН №5/
  3. Документ за собственност или договор за ползване на имота за жилищни нужди
  4. Декларация по чл. 92. ал.3 от ЗГР по образец

  – Представя се за проверка: – Лична карта
  – Срок за извършване: – ВЕДНАГА
  – Такса/цени съгласно общинска наредба: – 2.00 лв
  – Съгласно Нормативна уредба ЗГР

  Разбира се, по желание може да си смените и личната карта. Тогава се сменя постоянния адрес.

  Reply
  • За да се изкара удостоверение за настоящ адрес освен лична карта има и още някои неща… Представя се нотариален акт на имота и декларация за съгласие от собственика. Ако някой собственик на имот по една или друга причина няма нотариален акт може да стане така, че да не може да се регистрира адресно на собствения си адрес. А едно вадене на нотариален акт лесно подминава 500 лв. Знам го от личен опит.

   Reply
   • Ти си го посочил това, но моята сестра например не може да се регистрира на адреса, чийто наследник е, тъй като нямаме нотариален акт. Сега събираме документация за да извадим и досега сме на 500лв., а още не сме платили таксите, които възлизат на 650. Нали разбираш колко е лесно всеки, на когото му се случи същото да изкара 1000лв. Моето мнение е, че щом Общината прави нещо, от което не всеки е заинтересован, е редно тя да поеме разходите по подмяната на личните документи поне.

    Reply
    • Но приятелю redman, ти говориш за документи на имот, а не за документи на човек. Дай да не отклоняваме толкова темата и да не заблуждаваме хората. Не разбирам въобще защо го намеси това?

     Reply
     • PLUTON – това обаче в момента са два свързани документа, защото по новите правила за издаване на лични документи е необходимо да се предостави и нотариален акт, който не винаги е налице и струва скъпо, особено за граждани на регион , като този, в който работа няма , а цените са надути. Затова redman е много прав.

 2. Бих гласувал с две ръце за това предложение. Жалко е, че никой не ме пита…

  Reply
  • Точно така – чиста проба евтин популизъм и то от най-гаменски тип !
   Борко -о-о ,Борко-о ( всъщност – Тоне-е-в, Тоне-е-в) -да бяхте измислили ( ?) нещо умно най-сетне !

   Reply
 3. Вместо да подменяте името на главната улица – да бяхте подменили тръбите по улиците и особено по тия , по които минава главния водопровод , че ни втръсна да нямаме вода през ден !

  Тогава с чиста съвест ще можем да кажем : ДОЧАКАХМЕ !

  Reply
 4. Да очакваме ли кърджалийски вариант в Ивайловград !?
  Скоро ще видим кои са антибългарите отричащи Освобождението !
  Подкрепям !

  Reply
  • Това заплаха ли е или партийна пропаганда на изгерберастен комунист , отричащ името на основателя си ?!

   Стига вече изместване тежестта на проблемите !

   Стой кирлив и жаден през ден , плащай скъп ток и вода , ” умирай трудно ” без болнична помощ ,троши си колата то т.нар. улици и пътища в Ивайловград и въпреки всичко ПОДКРЕПЯЙ !

   Всъщност , знаеш ли какво подкрепяш?! Или и ти “барабар Петко ” ?

   Покрепяш една оклоняваща вниманието измишльотина на ,да не казвам какви , мозъци , която ще доведе до съмнителни дивиденти на няколко , и безкрайни проблеми и разходи на много от нас !

   Reply
   • а ти сигурно си някой от тези неизгереберени комунисти които бойкотираха празника за освобождението на ивайловград и откриването на паметната плоча

    Reply
    • Вземи да напишеш томове съчинения , като основателя си ,чието име искаш да смениш , за да не личи приемствеността и да започнеш „на чисто”!
     Виждам , че ти се оттдава.

     Reply
     • Какви съчинения.май говориш за пиянски брътвежи писани от педофил ли да нпише искаш?

 5. И аз съм раждан на тази улица. Запазете името “ГЛАВНА” , та каквито и “ветрове” да духат, да няма нужда от промяна.

  Reply
  • И аз съм против смяната на името – не защото е на Георги Димитров /за мен това няма абсолютно никакво значение/ , а защото ще доведе до един куп неудобства и излишни разходи / теориите на “Плутон”за 2-та лева са си просто теории – аз ще му дам 2 /два / лева да ми смени адреса , а оттам нататък .?…../

   “Всичката пАра – в свирката” – нали така беше ?!.

   Reply
 6. Каква активност от г-н Бояджиев, каква загриженост за развитието на Ивайловград?! Г-н Бояджиев, не мислите ли, че е малко популистко да внасяте такива предложения “а ла Стефан Тонев”. Това предложение за решение сте го взаимствали от 90- те години, когато върлуваше Синята вихрушка, но въпреки всичко името на Георги Димитров оцеля. Сега ще оцелее отново. Защото един Общински съвет няма право да взема решения за такива кардинални проблеми без референдум, без обществено гласуване. Така, че спестете ни популизма си, а се заемете с решаването на такива важни въпроси в община Ивайловград, като: безразборното харчене на пари от общинската хазна за пиар на кметицата, незаконното харчене на парите от такса смет, наглостта на управляващата партия ГЕРБ в общината, хамелионщината на кметицата, която се опитва отново да заиграва с БСП, усещайки края на управлението на ГЕРБ и т.н. Хората, живеещи на ул. “Г. Димитров”, а и всички ивайловградчани имат право да изкажат своето мнение за това в референдум.

  Reply
  • По-скоро гнайсов камък би уврял,отколкото червената тиква с лилав оттенък,наричащ себе си ,,RED,,.
   Безразборното,по-скоро ПОДБОРНО прахосване на общински средства,беше характерно за предишното управление.
   От т.нар. ,,незаконно харчене,,,за пръв път в общината се чувства ползата за хората.Сега се строят училища,пътища,тротоари,паркинги,водопроводи,читалища,зелени площи и пр.,и пр…..Няма вече фотоволтаици,парни инсталации и паважни настилки за стотици хиляди.
   Това е най-добрият пиар! Поразходи се из града и селата и се поогледай-промяната още през първата година се вижда! Вече никой не иска ,,RED,, разрухата!Останахте само шепа ,,RED,, клакьорчета и продължавате да се топите,защото и сред вас имаше разумни и обективни.

   Reply
   • И какво се строи от новото управление на общината, не разбрах. Разбрах само, че управлението на общината в лицето на Овчарова е провалило реализацията на проекта за вила армира на стойност близо 2 000 000 лв., реализацията на проекта за обновяване на ОДЗ на стойност близо 700 000 лв. и т. н. Тротоарите и плочките са само прах в очите ви, защото това са целеви средства, а и незаконно отклонени средства от такса смет. Сегашното управление на община Ивайловград не е спечелило нито един проект. Напротив- има наказания в размер на хиляди левове за некоректно изпълнени проекти.

    Reply
     • Поради съмнения за конфликт на интереси Управляващият орган на ОПРР е стопирала търга за строително-ремонтните дейности на проекта за вила Армира, а те са основните в този проект. А иначе парите за хонорари на екипа, аниматори, консултанти и т.н се харчат безразборно. Не мога да си обясня едно- предишното управление да ти е оставило проекти за хиляди левове, ти само да ги реализираш и да не можеш да го направиш- е това е наглост, некомпетентност на сегашното управление на общината.

  • Как така кем нагли били тези от Герб,хем заигравали с БСП?Вземи да определиш кое е вярно!
   А що се отнася до референдуми,много демократични станали бившите червени управници.През последните 12 години толкова много референдуми проведоха в общината,та чак им липсва вече.То не бяха чевермета,банкети,моабети……..и всичко свързано с анкети!!!Много ,много референдуми…… :mhihi:

   Reply
   • Много ми е смешно , когато други “бивши червени управници” ,сега вече “гербери”/чисто нови/ подхващат пак рефрена:” крадеца вика : -дръжте крадеца ! ”
    Не чети горния коментар, както дявола – Евангелието , а си разясни същността на отделните понятия и категории !
    С банкетите и моабетите – разбрахме , че си наясно …

    Reply
 7. Уважавам обясненията на г-жа кметицата на личната й страница във Фейсбук ( !?) , макар и в стил “цигански кандърми на димитровградския пазар”.
  Ама , кой знае защо , нещо не им хванах вяра .
  Не са им хванали вяра и от “Хасковска марица” : http://www.hsmaritsa.com/regiona/spryaha-trga-za-armira.html

  Ха сега да видим кой лъже ?!

  Reply
 8. До Админа!
  Отново тази жена- кметицата Ви подведе и излъга, а вие й повярвахте!
  Един съвет- ако искате да сте обективен- никога не вярвайте на Диана Овчарова- кметицата на Ивайловград. Та тя дойде на власт с лъжа и манипулация!
  http://www.hsmaritsa.com/regiona/spryaha-trga-za-armira.html

  Reply
 9. До Админа!
  Вие, като обществена електронна медия, която дори си е позволила да ползва името на град, който е на всички граждани, а не само на местната власт, не е ли редно да отразявате ситуацията и новините за града обективно?! Какво имам впредвид- защо преди време, при спиране на проекта за реконструкцията на СОУ “Хр. Ботев”- Ивайловград от КЗК- вие реагирахте остро срещу община Ивайловград и нейното ръководство, а сега защитавате общината, която е изпаднала в същата ситуация?! Защо преди време, когато дърветата в града бяха окастрени с цел тяхното възстановяване и удължаване на живота им, вие реагирахте остро, а сега, въпреки некадърното окастряне и унищожаване на дървета в Ивайловград, мълчите?! Не мислите ли, че това е нагло поведение от ваша страна и от страна на общината, която ви е обсебила?!
  Събудете се! Личната драма не трябва да помрачава нашата обективност и реалния ни поглед върху действителността!

  Reply
 10. Първо, до днес не бях прочел последната новина!
  Второ, не зная къде и какви дървета са окастряни, но понеже съм в Ивайловград от около полунощ, ще взема да се разходя да видя и да поснимам.
  Трето, благодаря за съветите, само моля ако може малко по леко с определенията и диагнозите 👿
  Четвърто, нещо почваш да ме дразниш, защото ако не си забелязал, понеже не можеш да четеш примерно, съм писал доста и за това управление, и то не похвали!!!
  Пето, къде точно съм защитавал общината по повод проекта на вила Армира???

  Приемам с радост факта, че имаш мнение, но не приемам да лъжеш и да ме клеветиш, разбра ли 👿 👿 👿

  Reply
  • Ходих и гледах. Видях 4 окастрени чинара и 1 липа. Сигурно има и още де. Единственото хубаво нещо беше, че 3-те чинара бяха окастерни на около 4 метра, което е повече от 2 :mhihi: а четвъртия беше оформен и си му стояха основните клони. Липата е ясна, бяха я очукали както си знаят 👿
   Хубавото е, че явно има някакъв напредък и са взели да мислят! Странното е, че 3-те яко окастрени чинара изглеждаха по-здрави от този, който беше оформен.
   Винаги съм се чудил в Пловдив 100 годишни чинари точно в центъра, никога не кастрени, никой ли не ги забелязва :mhihi: Пък в Пловдив не е като да няма агрономи и професори разни!!!!!!!!!……………….. А бе ще се оправим някой ден 🙄 уж…

   Специално за тия нашите озеленители снимах в Австрия как оформят липите, белким като не вярват на мене, повярват на австрийците!!! ❗ ❗ ❗ 💡

   Reply
  • Първо: това, че не си прочел новина не те оправдава да обвиняваш в лъжа. Админ, знай, аз винаги съм обективен и пиша истината.
   Второ: Админ, защо, както днес зададе въпрос на Овчарова за окастрените дървета, не го направи и преди две години. А дърветата ги кастреше специалист-озеленител- Недялка Янева- майка на твоя побратим. Тогава, преди 2 години тя и още 2-3 души се грижиха за оцеленяването на града ни, а сега близо 10 самозванци, назначени в общината.
   Трето: Админ, не давам определения и диагнози, без да съм ,верен в правотата си.
   Четвърто: Защо те дразня- защото мисля различно от теб или защото казвам истината.
   Петто: Ти ме нападна и ме обвини в лъжа по-горе заради твърденията ми, относно проектите на общината

   Радвам се, че приемаш факта, че някой има различно мнение от твоето и те моля да не ме обвиняваш в лъжа и клевета- разбра ли!

   Reply
 11. Асмин, не те обвинявам и не искам да те дразня, но е време да погледнеш към реалността- т.е нека да пишеш и публикуваш в този сайт само обективни неща, а не субективни. Щом си решил сайтът ти да се казва гласът на Ивайловград, не е ли редно да се отразява гласът на всички ивайловградчани, а не само на тези, които само с 45 гласа ще успеят на всяка цена да съсипят този прекрасен край само защото фамилията Хаджиеви така е решила…

  Reply
 12. Админ, а що се отнася за проекта на вила Армира ще ти разкрия една публична тайна- КЗК спря проекта за вила Армира, защото близка до Даниел Хаджиев строителна фирма се опита да го обсеби, но слава на Господ и в днешно време, време на Герберски геноцид, се намери някой честен и съвестен служител, който разкри истината и бламира избора на фамилията Хаджиеви!

  Reply
  • В съвременният свят няма как информация (особено касаеща евросредства) ,да не е публична.
   Що за човек трябва да си,след като не си даже прочел казус,а упражняваш тъпомислието си по форуми?!!!! Да се поддаваш на клюки и неистини,като едничката цел е да се омаскари някой, е меко казано подло и нечистоплътно.Конфликт на интереси съществува само в мозъчните ти полукълба,ако въобще са на мястото си!
   Добре е по форумите да се дебатират,коментират,обсъждат,но факти и събития.Да се видят различни гледни точки по проблеми и решения.Но да се лъже и то умишлено и целенасочено е пошло. 1

   Reply
  • Лъжеца си ти бе, кретен!Отдясно наляво ли четеш!
   Типично за комунистически “интелектуалец”,завършил партийна школа.

   Reply
 13. От смяната на името на улицата до къде стигнахте. Нали темата беше новото име на главната улица, да трябва да бъде сменено и плочата на стената на пощата трябва да бъде махната, като чета коментарите май според някои и мавзолеят е трябвало да остане, глупаци.

  Reply
  • Барабар с Тарабата вътре та да има къде да се кланят 😀
   Това с изместване на темата е стар комуноиден трик !
   Ей така минава време …. разводняват се нещата ….. забравят се !
   И след години ако не се смени името ще кажат – ами ето никой не искаше и остава за срам и позор .

   Reply
  • Да, мавзолеят е трябвало да остане. Ще ти кажа защо- за построяването му бяха нужни 48 часа, а неговото разрушаване от предателя Бакърджиев се нуждаеше повече от 3 денонощия. Това не ти ли говори нещо все висше?!

   Reply
   • red, вземи отиди на лекар да те прегледа!!! Тоя лайнян символ на геноцида срещу българите не е построен за 2 дни! Построен е за седмица, но е напълно завършен доста след това. Ако потърсиш стари снимки ще видиш, че при полагането на предателя, мавзолея не е завършен 💡 Ама нали ти казваш, че бил построен, все едно си бил там и ти. Не си в час, честно 💡 Какво като това грозно кубче, символ на геноцида, било почти построено за седмица ❓ Те и китайците строят много по-големи сгради за дни, ама какво? Нищо…
    А това, че в бързината при строежа са загинали хора, вълнува ли те? И като ще говориш за знаци, символика, сигнали от космоса и т.н. според теб какво значи това ❓

    Освен това да те светна, че комунистите са разрушили много повече паметници на културата, от който и да било. Ама тебе това не те вълнува, нали?

    Reply
    • Админ, с твое разрешение ще споделя една тайна – мумията на Гошо Тарабата се съхранява в мазето на позитано…..От време на време хамстеро карал съпартиийци в мазето да и се молят :

     – Боже, спаси ни от Боку! Амин!

     Само запалката вместо амин , викал :

     Наздраве, Гочка! – и развалял партийната дисциплина.

     Reply
   • Ами говори ми разбира се – за да направиш една простотия стига и седмица, да заличиш последствията от нея не стигат 45 + 23 години…….

    Reply
 14. И накрая, какво последва Бакърджиев- срив, обезличаване, самота. Мисля, че това очаква всеки, дръзнал да върви срещу историята и нейните велики хора!

  Reply
  • Хабер нямаш какво прави Бакърджиев ! По лесно е да се оплачеш на Теодор Дечев – фактическият ръководител
   по събарянето на сградата на СРАМА . Като стана министър един ден ще рушна и позорната Бузлуджа /дето толкава бетон сте изляли че АМ Тракия ……./ и само лозето на Янко Сакъзов ще Ви оставя 😀 Ако там не Ви отърва Кремъл е близо и Путин Ви чака ! Алтернативата е Пхенян .

   Reply
   • А ти имаш ли си хабер , че темата е за смяната на името на главната улица ,или , куманоидно я изместваш

    Е хайде сменете го най-сетне това име , та да цъфнем и вържем , да потекат едни реки от мед и масло , та да заживеем райски .

    Леле , мале – на гол тумбак – чифте пищови…..

    Reply
 15. Бре , бРе ,бре -чудо невиждано! 10 Ноември иде у нашио малък град с некви си 23 години закъснение! Урааа! То и 9-ти септември дошъл с десетина години по-късно знам от старите хора……..

  Дали няма да има живи вериги, спонтанни митинги, дет им викат флаш моб в защита на ”героя” от Лайпциг, ъ другарЕ!???

  След още някоя година ще стане време за нов 9-ти , тоз път по ирония на г-жа Историята срещу децата и внуците на онез крадци на кашкавал от 1944… 😉

  Reply
 16. БСП е била в опозиция 53 години от създаването си до 1944, имало е и периоди на нелегалност. За “отминалото” време и колко е отминало са показателни успехите на социалистическите партии през последната година в цяла Европа. Проследи събитията по внимателно и се пробвай да осъзнаеш как се случи кризата, какво я предизвика и какви ще са резултатите в по-дългосрочен план. Виж как се развиват страни като Бразилия и Китай. Не знам дали знаеш, но Дилма Русеф е била партизанка. Познай от три пъти в коя българска партия е членувал баща и. Как според теб е стигнала до бразилската левица? Очевидно има някаква последователност в развитието на БСП от времето на Димитров и Коларов, та до Дилма Русеф и Станишев все сме партия с международно значение

  Reply
 17. Годината е 1943 г. Датата – 20 декември. Това е поредният ден на бомбардировки на София, осъществявани от британската авиация по време на Втората световна война. Атаките от небето убиват общо над 4 000 мирни граждани, а голяма част от централните софийски сгради са разрушени.
  В студеното утро на 20 декември към София се насочват няколко вражески вълни от по 50 бомбардировача Б-24, Б-17 и повече от 100 изтребителя П-38. За защита на столицата излитат 36 Де-520 и 20 Ме-109 Густав-2.

  Пилотите от 2-ри и 3-ти орляк на 6-ти изтребителен авиополк са готови с цената на живота си да отбият налитащите към София нападатели. В страховитата битка, която се разразява над притихналия град, най-неудържим е поручик Димитър Списаревски.

  Той е роден на 19 юли 1916 в гр. Добрич и е един от асовете във въздушните боеве.

  Пилотирайки своят Ме-109 Списаревски засича група от 16 самолета, които летят на етажи, за да се прикриват добре един-друг по позната схема.

  Около седемдесет отбранителни картечници на армадата стелят във всички посоки, а единичните български изтребители, които се насочват към нея, отскачат като опарени. Списаревски разбира, че трябва да скъси разстоянието с бомбардировачите, ако иска да свали някой от тях. Той забелязва, че един от вражеските самолети леко изостава. Измъква се ловко от двойка П-38 и веднага пикира към него. Приближава на около стотина метра, чак тогава ускорява изтребителя в прицела и натиска спусъка. За части от секундата вижда как снарядите раздират обшивката на едрото тяло на бомбардировача и се прицелва в моторите на лявото крило. След като взривява двигателя, Списаревски рязко свива и изправя напред самолета, попадайки сред бойния строй на останалите бомбардировачи. Два П-38 откриват стрелба по българския Ме-109, корпуса на самолета се разтриса от множество трасиращи снаряди, малко остава и българската “Стрела” ще пламне, след атаката над бомбардировача Б-17 амунициите на поручика са почти привършили, няма достатъчно, за да контраатакува англо-американските пилоти, тогава той взима неочаквано решение – Списаревски прави таран над бомбардировач Б-24. Според думи на български пилоти, оцелели от боя на 20 декември, Списаревски е забелязал бойни знаци върху вражеския самолет, които го определяли като командващ група.
  Тялото на поручик Димитър Списаревски е било открито в землището на село Кощиново на 22 декември 1943 година и по-късно погребано с военни почести навръх Коледа в софийските централни гробища.
  Срещу добре екипирани и въоръжени англо-американски военно-въздушни сили нашите летци са били снабдени, с едни от най-добрите за времето си германски изтребители, Месершмит Ме-109 Густав-2.

  20.12.1943 г. Денят, в който Уинстън Чърчил не можа да посади картофи на мястото на сринатата до основи София.

  Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.