За бъдещето на Ивайловград

ивайловград, бъдеще, работа, ромиИвайловград, където можеш да избираш между това, да чукаш камъни и това, да вадиш дърва от деретата в планината. А да, да не забравим и гръцките ниви.

Първо, искам да кажа на всички, които ще прочетат това ми писание, че го пиша с голяма болка на сърцето, но това е истината и колкото повече я премълчаваме, толкова по-тежко ще става положението! Лошото е, че може да се стигне до там, когато всичко ще е  необратимо…

Но да си дойдем на думата!

За да бъде град Ивайловград, за да го има, трябва най-накрая от администрацията на общината да се постараят и след 23 години, да измислят как да привлекат инвеститори, които да разкрият нови работни места. Да се промени бизнес климата така, че Ивайловград да накара някой, да дойде и да инвестира пари в него. Лично аз не зная, как може да стане това, ама зная, че трябва да стане, ако искаме да има Ивайловград. Нали има хора, които работят  и им се плаща за точно това, да се грижат за родното ни място. Да се хванат и да мислят. Дали ще осигурят данъчни облекчения, ако това е възможно. Дали ще търсят денонощно инвеститори, както търсят туристи. Дали ще намерят разни програми за насърчаване на заетостта, чрез които ще открият постоянни работни места. Дали ще предлагат някакви сгради под наем(ако такива са останали, че Танев разпродаде всичко) безвъзмездно за дълъг период от време при договор за инвестиции и разкриване на работни места. Дали ще направят някоя общинска фирма, която да започне някакво производство… Всъщност, няма значение какво ще правят, ама трябва да го направят час по-скоро. За да го има Ивайловград!

Та нека, да започне да се произвежда нещо в Ивайловград! Да има работни места, които да накарат някои от многото образовани, възпитани и интелигентни деца на Ивайловград, да се върнат там и да намерят своето място под слънцето. Не да го търсят по широкия свят, немили-недраги.

Тук е мястото да кажа, че все още има млади хора, които избират да се трудят и борят с живота в Ивайловград. Които въпреки всичко са там и не са избягали. Искрено им завиждам и им пожелавам от все сърце, въпреки трудностите, да живеят щастливо в своето родно място! Защото, както казва един от интервюираните служители в общинския вестник „Най-много си милееш за родния край – това е“.

Ами да, това е. На Ивайловград му трябват повече млади хора, които да направят така, че нашето родно място да не се превърне в едно не много голямо село. А на тях, за да се върнат там, им трябва нормална работа и също така, обществен и културен живот. Като второто, признавам, наистина се е подобрило в пъти от идването на новият кмет на власт! Това написаното по-горе важи не само за работещите в общинската администрация, но и за т.нар. бизнесмени в Ивайловград.

И за финал не мога да не спомена, въпреки, че ще има много хора, които ще ме укорят. В едно доскоро изцяло българско село като Свирачи младите ромски семейства вече са повече от българските! Да не говорим пък за Ламбух и т.н. Тоя последния факт го приемайте, както искате…

42 thoughts on “За бъдещето на Ивайловград”

 1. Админ , Ивайловград отдавна е за наивници !
  Какви инвеститори ,какви 5 лв ?
  Нали имаше такива за бензиностанция ! Някой да им разреши да налеят 1-2млн лв ??? Щом Славеево не е вариант
  да си чул някой да им предложи друг терен , на такова место където местните САМОуправници ги удовлетворява ?
  Няма и да се чуе ! Магарешкият инатлък е облечен в човешки кожи ! Това е нещо за 5-10 души на редовна работа – хаир не видя !
  Потъна в забвение идеята за аптека , ама знаеш ли защо ? Дончо и Дончовица помагали на ГЕРБ ! Нека хората пазаруват с 30% + от градовете с нормална конкуренция !
  И говорейки за “нормална работа” имай в предвид , че тя се ражда в конкурентна среда , която не само липсва ами и няма шанс да проходи !

  Reply
 2. Админе много рано се сети бре! Две години бях и аз от тези които “чукаха” камъни, вадеха дървета от дерета, копаха канавки… абе истински ивайловградчанин де се вика 🙂 Само на гръцка нива не стъпнах(размина ми се за много малко). Та аз като един истински ивайловградчанин, а не като теб ивайловградска рожба живееща в София(тука да не се обидиш, не целя да те засегна)… та аз като един истински ивайловградчанин принуден да си търси работа сам, без да има шуробаджанащина мога да ти кажа, че тук положението е трагично! Какво ми ги говориш тия сладки думи за “да направим Ивайловград красив”, “да направим Ивайловград едно добро място за живеене”…? Кажи ми какво има в Ивайловград? Кажи ми как един млад човек може да живее нормално? Какво виждам аз..

  1 Липса на каквато и да е работа водеща до някакво развитие.

  2 Липса на производство – В момента тук само се копаят градинки, метат се улици… Всичко това по някакви си безсмислени програми за по 6 месеца или година. Вярно по този начин се осигурява някаква временна прехрана(сух хляб и сол) за определен брой лица, но всичко свършва до там. После пак на бюрото и пак притеснения и глад. Тука искам да подчертая, че не искам да се тълкува написаното от мен като нападки към кметицата, общинарите и т.н… Просто условията са такива… Бих желал да не се пишат интригантски платени коментари!

  3 Липса на достъп до нормално здравеопазване – Какъв трябва да си за да имаш достъп до нормално здравеопазване в Ивайловград? Представи си следното: С приятелката ти се жените, решавате да създадете живот… Ти работиш някаква си работа за 300-350лв, в града няма болница, няма лекари… Принуден си сума ти пъти да пропътуваш по минимум 60км в едната посока за да закараш приятелката си на лекар за консултация/преглед/обир(пак пари трябват)… Има и други още по куриозни случки, като “Иди до Свиленград да ти извадят стружката от окото” или “Иди до Хасково за рентгенова снимка”, но не мисля да разпъвам локума още.. Следователно кЪв трябва да си по дяволите за да чувстваш, че имаш достъп до нормално здравеопазване? Сигурно трябва да си бацил!?

  Какво чувам? Общината е пътник… Съкращаване бройките в МВР… Драстични промени в съда… => за едни е загуба на работа, а за други загуба на шанс да получат добра работа

  Та за какво завръщане и за какво оставане говорим като нямаш осигурени основни неща 😆 Завърнеш ли се тук, нямаш ли вуйчо владика можеш да станеш само един депресиран и смачкан от мизерия човечец! По-добре 400лв в Хасково примерно, отколкото 300лв в Ивайловград…

  Reply
  • За почти всичко си прав, освен за това, че сега съм се сетил!
   – и за болницата съм писал преди повече от 3 години;
   – и за аптеката съм писал;
   – и за липсата на производство;
   – и за бизнеса в Ивайловград съм се опитвал да провокирам дискусии;
   – и за плановете за развитие на общината;
   – и за много други!

   Няколко пъти съм писал, че кметът и общинарите трябва да започнат да мислят за хората в този град. За това да им осигурят бъдеще и работа…

   P.S. Просто напоследък ми писна и не ми се занимава! Както каза, в София съм и не ми пречи! Пък и мога да отида да живея, където си поискам, освен в Ивайловград……….

   Reply
 3. Хора, хора,
  Не в Ивайловград, не в Свирачи, славеево или Гугутка, в цялата ни държава положението е безнадеждно. Та за какво точно си говорим тук?! Превличането на инвеститори, данъчните облекчения и куп други въпроси са държавна политика. А държавната политика през последните 23 години не е политика на България, а политика на великите сили, даже от 2007 година официално чрез т.н. ЕС.
  Кмета, кметицата, тоя, оная, тва, нва – дръжки. Ама не ми се приказва, че усещам как пак ще съм оплют.
  Общинската администрация може да направ само едно:
  Да харчи умно!!!
  – да харчи умно финансите си;
  – да харчи умно хората си;
  – да харчи умно природните си ресурси;
  – да харчи умно времето си;
  – да харчи умно умовете си;
  – да харчи умно всичко каквото има.

  Reply
 4. ГЕРБ напълниха ивайловград с мангали за да гласуват за тях на изборите и сега всички ще си патим от това.Толкова цигани никога не е било в ивайловград.скоро ще ни изядат ушите.ето това са герб http://vbox7.com/play:m2dae25936

  Reply
  • Подкрепям PLUTON.Не трябва и няма как да се слага под един знаменател изпълнителната/държавната/ власт и местната.
   Програмите за временната заетост не са лоши,напротив резултата се вижда където и да се огледаш в града.Само сега да не спрат защото новият социален министър има друго предложение.

   Админ-не в Ивайловград,в България няма инвеститори.А ние сме в границите на България!
   Не хората в държавата ни са лоши,политиците в управлението на страната ни са некадърни!
   А местната власт в Ивайловград се справя добре на фона на предишните.Дори много добре!
   Достатъчно е да споменем ИПВГР- дори само за това Овчарова трябва да се поздрави!
   Този само инструмент ни гарантира бъдеще и очевидно има хора които могат да гледат по-далече от носа си,за да включат града ни в програмата!Попрочетете малко какво е това” животно”ИПВГР и тогава да покажем съпричастност към болките и проблемите в града ни!

   Reply
   • Чел съм внимателно насоките за разработване и прилагане на интегрирани планове, но такъв конкретно за Ивайловград все още не съм видял, мисля, защото още не е готов?

    Reply
    • Именно!В разработването на плана е скрито разковничето.
     Какво,кога,как да се планира.Парите са гласувани в Европарламента,вие просто трябва умно да ги използвате.
     Дебатирайте,коментирайте,предлагайте!
     Кмета да изпълни условията по обществените разисквания.Това е!
     Аз наистина поздравявам Овчарова за този успех!
     И всички ивайловградчани!

     Reply
  • Глупости на търкалета ! Те мангалите се заселват повече от десет години ! Тя каруцата отдавна Танев я обърна сега ГЕРБ ви били виновни !
   Всички сте ми ясни като бял ден в Ивайловград ! Няма как да има болница нито в Ивайловград нито в Крумовград нито в Момчил град ! Оставяме въпроса за парите проблема е че няма доктори и няма кой да дойде от големия град на путка си майна ….
   Трябва да има обаче медицински пункт това задължително трябва да го има ! Цялата държава е в батака и няма ама въобще кой да си помисли за Ивайловград ! Работа има само в общината и полицията всичко друго е пълна скръб………. ама не може всеки да работи там ………… нали ???
   Боли ме…. , но нека да бъда реалист по добре да ви кажа истината отколкото да ви залъгвам ! Ивайловград няма бъдеще ………. има шанс само ако някой държавник седне и реши ,че нещо трябва да се направи , за бедните и забравени от бога райони ! Само дето сегашния Лешников въобще не го бръсне за нищо друго освен за това как да служи на неговите господари ! Хора нищо добро не ви чака ….. спасявайте се както намерите за добре !
   Кой инвеститор да дойде …… ми първо един път като хората няма към Ивайловград , ни през Гърция даже ??!! В какво да дойде да инвестира в камъни , в дърва , в язовира ???? Шанс има само в лозята …….. трябва държавна политика ….. много облекчения във всяко едно направление ….. а дано ама надали ! Сещам се за нещо …. понеже едни обещаваха 250 000 хиляди работни места вдигнете се на протест искайте само 500 работни места за вас – голяма работа ще е ! Или от онзи Волен Ибрика искайте му обещаната 1000 лева минимална заплата и 500 лева минимална пенсия ! Ако това се случи гарантирам ,че ще бъдете по добре …..

   Reply
 5. Подкрепям PLUTON.Не трябва и няма как да се слага под един знаменател изпълнителната/държавната/ власт и местната.
  Програмите за временната заетост не са лоши,напротив резултата се вижда където и да се огледаш в града.Само сега да не спрат защото новият социален министър има друго предложение.

  Админ-не в Ивайловград,в България няма инвеститори.А ние сме в границите на България!
  Не хората в държавата ни са лоши,политиците в управлението на страната ни са некадърни!
  А местната власт в Ивайловград се справя добре на фона на предишните.Дори много добре!
  Достатъчно е да споменем ИПВГР- дори само за това Овчарова трябва да се поздрави!
  Този само инструмент ни гарантира бъдеще и очевидно има хора които могат да гледат по-далече от носа си,за да включат града ни в програмата!Попрочетете малко какво е това” животно”ИПВГР и тогава да покажем съпричастност към болките и проблемите в града ни!

  Reply
 6. Фъричкоптер умен, темата не е за герб , ако проумяваш, а “бъдещето на Ивайловград ”
  Мокрите си сънища ги споделяй в тесен кръг , ако обичаш , на други по-празни кратуни от твоята !
  За твое сведение цигани има в Ивайловградска община /без Железино и Бепополци / още от средата на 90-те години – т.е. отпреди около 20 години и оттогава започнаха да работят към горското , по – точно към дърводобивните фирми .А започнаха работа там , защото много млади “работари” като теб не продължиха традициите на по- старите а хукнаха към кариерите ,където даваха повече пари . А най интересното е , че въпреки закриването на много от кариерите никой не е потърсил работа в дърводобивните фирми /има много малко изключения/ , където за добра работа дават добри пари ! В ПРИРОДАТА НЯМА ПРАЗНО ПРОСТРАНСТВО и фирмите наеха цигани ! Това са сезонни работници , които зимата ги няма , защото са по родните си места !
  Ако не са ТЕ – зимата ще стоиш на студено и ще купуваш сурови дърва от топливо по 100 лв кубика !
  Така ,че щом теб те мързи – ще има цигани , тях не ги мързи – поне тези , които работят в гората.И не са ти виновни за нищо !

  Преди години цели села се препитаваха от горското – Покрован например. А сега какво – здрави прави мъже като канари – камък да стиснат – вода ще пусне , чакат на програми за заетост. После – няма пари , ами от къде да има – циганите ги взеха ….. 😆

  Reply
 7. То положението няма как да е по-различно от навсякъде в България 🙁 Лошото е че никой не иска да понесе кръста… 🙁

  Reply
  • Не само , че не иска да си понесе кръста , но не иска да си мръдне пръста ! Най – вече в общината , от които най- много зависи – да не кажа , че почти всичко !

   Арабите казват , че когато искаш да направиш нещо – намираш начин , а когато не искаш – намираш причини .

   А причини дал господ , според “гражданина “:
   “Админ-не в Ивайловград,в България няма инвеститори.А ние сме в границите на България!
   Не хората в държавата ни са лоши,политиците в управлението на страната ни са некадърни! ”

   Ами , покажете вие , че сте кадърни , направете нещо по- различно от увиване на дървета с парцали и тръни , от поднасяне на поздравления и подаръци , от преливане от пусто в празно , но с много, много шум !
   Като кмета на Каварна , например……..

   Reply
 8. Нашенският депутат си показа рогата .
  Тъпа гад си ти Т@нев .
  С гласуването си вчера , ти лайно миризливо , показа че си срам за Ивайловград !
  Вече съм убеден че ще ДАНСуваш само едно лято !

  Reply
  • Т@нев, компрометира се!
   Гласува като слуга, какъвто всъщност си!
   Защо бе, защо не спря това безумие? Нали си областен КООРДИНАТОР?
   Само и само, за да запазиш топлото си депутатско местeнце и заплатата ли?
   Сега ще ви изгони народът с ритници! Заслужаваше ли си?
   Как ще спиш спокойно, след това предателство, което извърши? Срам ме е от теб!.

   Reply
 9. Мерете си приказките, гадове!
  Защо толкова мръсните гербери се страхуват от Пеевски?1 Защото ще им разкаже игричките- на Цветанов, Борисов…., хаджиеви, Овчарови и т.п……….

  Reply
  • Започвам да си меря приказките .
   Просто имам нов ринг тон на хендито ” курво Т@нев “

   Reply
 10. Имам въпрос- защо след доброволното напускане на Стефан Тонев като зам.кмет на общината, доброволно напусна и секретаря- Карапейкова. Браво за достойната й позиция!

  Reply
  • Първият си тръгна!
   Сега на ред са С.Станишевич,Местан и мекерето Болен Сидероглу!
   България се вдига да измете измамниците от новата тройна коалиция!
   Няма спиране!

   Reply
   • Добре е , добре е – изписан с подобрение от Болярово / до Хасково /. Те всичките са от- и за там. Само “браво” , “успех” и “поздравявам кметицата ” знаят ! Както казват в тяхното село : – Будала ч`вяк кабаять няма .

    Reply
 11. Още един каун е гласувал със ЗА – Делян Добрев сигурно защото са съименници с прасето .

  Reply
  • НЕ МАНИПУЛИРАЙТE ХОРАТА!
   ТЕ НЕ СА СЛЕПИ!

   Това е мястото в което в което всеки може да види целият списък на всички гласували поименно.
   Делян Добрев не е посочен да е гласувал със “ЗА”.

   ИНТЕРЕСНО МИ Е ДА ВИДЯ СЕГА ВАШИЯ КОМЕНТАР ОТНОСНО ИЗНЕСЕНОТО ОТ ВАС.

   http://bulgarski.pogled.info/news/46378/Poimenen-spisak-na-glasuvalite-ZA-Delyan-Peevski-deputati

   При първото гласуване:
   • “за” са 114 депутати – 78 от БСП и 36 от ДПС;
   • “Против” гласуват 10 народни представители – 6 от ГЕРБ, 1 от БСП и трима от “Атака”.;
   •Един натиска бутона “въздържал се”.

   Поради известни вече причини, се наложи прегласуване, при което има:
   •116 гласа “за” – 80 от БСП и 36 от ДПС;
   •”Против” са 87 – от ГЕРБ;
   •един е “въздържал се”.

   “Въздържал се” при двете гласувания е Емил Костадинов от БСП. Минчо Минчев от левицата е гласувал първия път против, а при прегласуването – “за”.

   Петър Курумбашев от левицата не е участвал в първото гласуване, а във второ е бил “за”.

   Не са участвали в гласуването Георги Кадиев, Младен Червеняков и Янаки Стоилов от БСП.

   От “Атака” при първото гласуване са били против Паверл Шопов, Десислав Чуколов и Станислав Станилов. При второто гласуване не е участвал никой от “Атака”.

   Кой гласува “за”:

   Коалиция за България

   Александър Димитров Паунов
   Антон Константинов Кутев
   Атанас Зафиров Зафиров
   Атанас Стойнов Пъдев
   Атанас Тодоров Мерджанов
   Борис Цветков Цветков
   Борислав Гуцанов Гуцанов
   Валентина Василева Богданова
   Валери Мирчев Жаблянов
   Ваня Чавдарова Добрева
   Васил Миланов Антонов
   Георги Димитров Андреев
   Георги Николов Мърков
   Георги Христов Борисов
   Георги Страхилов Свиленски
   Георги Чавдаров Анастасов
   Георги Янчев Гьоков
   Деница Златкова Златева
   Деян Цанков Дечев
   Димитър Ангелов Горов
   Димитър Стоянов Дъбов
   Димчо Димитров Михалевски
   Добрин Ненов Данев
   Дора Илиева Янкова
   Евдокия Славчова Асенова
   Екатерина Василева Заякова
   Емил Димитров Райнов
   Жара Веселинова Пенева – Георгиева
   Жельо Иванов Бойчев
   Захари Димитров Георгиев
   Иван Валентинов Иванов
   Иван Тодоров Ибришимов
   Илия Атанасов Баташки
   Йордан Георгиев Стойков
   Йордан Стоянов Младенов
   Йорданка Колева Йорданова
   Калин Иванов Милчев
   Кирил Николаев Добрев
   Корнелия Петрова Нинова
   Красимир Атанасов Мурджев
   Красимир Христов Янков
   Лазар Огнянов Попов
   Любомир Ангелов Петков
   Маргарита Асенова Стоилова
   Мариана Господинова Тотева
   Мариана Радева Бояджиева
   Мартин Георгиев Захариев
   Мая Божидарова Манолова
   Методи Теохаров Костадинов
   Милка Дончева Христова
   Милко Петров Багдасаров
   Минчо Мънчев Минчев
   Михаил Райков Миков
   Николай Василев Петев
   Николай Симеонов Малинов
   Павел Маринов Маринов
   Петър Атанасов Курумбашев
   Петър Василев Мутафчиев
   Петър Георгиев Кънев
   Петър Илиев Дулев
   Пламен Василев Славов
   Росен Малинов Малинов
   Румен Василев Гечев
   Румен Маринов Йончев
   Светла Маринова Бъчварова-Пиралкова
   Сергей Дмитриевич Станишев
   Сияна Атанасова Фудулова
   Смиляна Николова Нитова-Кръстева
   Спас Янев Панчев
   Станислав Иванов Владимиров
   Стефан Иванов Танев
   Стефан Ламбов Данаилов
   Страхил Чавдаров Ангелов
   Таню Христов Киряков
   Татяна Иванова Буруджиева-Ваниотис
   Тодор Борисов Радулов
   Филип Стефанов Попов
   Христо Цветанов Монов
   Явор Бориславов Куюмджиев
   Явор Илиев Гечев

   ДПС

   Алиосман Ибраим Имамов
   Ахмед Ахмедов Башев
   Веселин Вълев Пенев
   Георги Симеонов Горанов
   Делян Славчев Пеевски
   Джевдет Ибрям Чакъров
   Дурхан Мехмед Мустафа
   Емил Кирилов Иванов
   Ердинч Исмаил Хайрула
   Йордан Кирилов Цонев
   Камен Костов Костадинов
   Лютви Ахмед Местан
   Мехмед Юмер Атаман
   Митхат Сабри Метин
   Мустафа Сали Карадайъ
   Мустафа Фахри Ахмед
   Невин Халил Хасан
   Нигяр Сахлим Джафер
   Петър Симеонов Ангелов
   Петя Николова Раева
   Рамадан Байрам Аталай
   Рушен Мехмед Риза
   Сергей Манушов Кичиков
   Тунджай Османов Наимов
   Тунчер Мехмедов Кърджалиев
   Ферихан Илиязова Ахмедова
   Халил Реджепов Летифов
   Хами Ибрахимов Хамиев
   Хамид Бари Хамид
   Хасан Илияз Хаджихасан
   Христо Дамянов Бисеров
   Хюсеин Хасан Хафъзов
   Четин Хюсеин Казак
   Шендоан Ремзи Халит
   Щерьо Щерев Щерев
   Янко Александров Янков

   Reply
   • Ти адвокат на Делян Добрев ли си ,или днес реши да се поупражняваш в копи – пейст пред публика ?
    И защо трябва да вярвам точно пък на километричните ти “доказателства ” ?!

    Reply
   • Елементарно е ! След като не гласуваш “против” все едно гласуваш “за” .

    Reply
 12. Oще малко и робството пада!
  Ибрика Болен става безработен.
  София не спи вече…

  Reply
 13. Последно за 19 или 20 часа пред Т@невата колиба се събираме ?
  Разрешени са само домати и яйца !

  Reply
 14. jb, КАЗВАЙ ТОЧНО В КОЛКО ЧАСА ДА ИДВАМЕ ПРЕД ДОМА МУ!
  НИЕ ОТ ХАСКОВСКАТА БОЛНИЦА ЩЕ ОСИГУРИМ И ЯЙЦА И ДОМАТИ!

  http://www.hsmaritsa.com/haskovo/uvolniha-d-r-bliznakov-zapaliha-haskovo.html

  Областният шеф на БСП Стефан Танев изкадрува директора на болницата. Персоналът застана зад омахания без обяснение, управител.

  Този изрод червен Стефан Танев, гаден, мръсен, по черва да се влачи в собствената си злъч. Посегна на човека, който изправи тази болница на крака. Човекът, когото цяло Хасково обожава и възхвалява. Ние ще застанем зад д-р Близнаков. С това си действиие вие червени и турски боклуци се самоубихте в Област Хасково.

  Reply
 15. Защо ли събранията на общинския съвет не се предават онлайн  /както се предава парламентарния пконтрол/ ? Сигурно има причини за това?!…

  Reply
 16. Лятния гласувал ЗА мораториума ! 
  Нищо ново ще кажат съгражданите ми ама НЕ !
  Това  е знак !
  Очаквам в общинския съвет Герб и БСП да се прегърнат !
  #оставка

  Reply
 17. Покрай шумните общински паради за откриване на площадки разни и т.н, някой да е дочул нещо за някаква ГОЛЯМА глоба наложена на общината заради славеевската бензиностанция?

  Reply
 18.  Глобата наистина е много голяма. Стойността на бензиностанцията 250 000 лева умножено по 0…… Единствено цистерните за гориво са бидефа…

  Абе, хора!
  Дайте да се радваме за хубавото нещо, което стана в Славеево за последните две години и оценено от самите жители на селото, а не на някакъв “дришльо” дето искаше да зароби целия ивайловградски бизнес – магазинчета, бакалии – за своя собствен интерес….
  Евала и на Овчарова!

  Reply
 19. Нещо не се сещам как една бензиностанция в Славеево ще зароби Ивайловградския бизнес. Би ли обяснил?

  За направата на новия център на селото да, браво на Овчарова. За това съм съгласен.

  Reply
 20. Здравейте, будни Ивайловградчани! Пише ви един пловдивчанин – заклет планинар и ревностен почитател на богатото и древно наследство на България, тракийското в частност. Натъкнах се на тази статия случайно, докато търсих повече информация за защитена местност Ликана в интернет. Казаното в статията за перспективите за нормален живот в Ивайловград може да бъде казано за 70-80% от всички малки български градове и общини – липса на работни места, достъп до публични услуги и здравеопазване, липса на социален и обществен живот… Това обаче, което ме провокира да пиша, е едно изречение в статията – онова, в което автора казва леко иронично, че община Ивайловград трябвало да търси инвеститори така, както търси туристи. Лично за мен е жалко, че дори един журналист, който е родом от Ивайловград, не може да прозре истинския потенциал на този регион. А той е огромен! Само че не трябва да го търсите в създаването на някакви предприятия или производствени фирми, както предполага автора – търсете го в природата и културно-историческото наследство на родния ви край! Не знам дали го осъзнавате, но региона на язовир Ивайловград притежава огромен, огромен потенциал за развитие на алтернативни форми на туризъм, а това е най-добре платения вид туризъм в света. Взимайте пример от община Маджарово дори, ако щете – едно до скоро полумъртво градче, за което вече мои познати от чужбина започнаха да ме питат… Не знам защо автора на тази статия се отнася толкова презрително към туризма – като икономист вече 20 години твърдя, че потенциала на България е в развитие на земеделие и туризъм, а не производство и услуги. Използвайте потенциала на региона си и наблегнете именно на популяризирането на природата и античното наследство в региона. Създайте маршрути, екопътеки, рекламни и информационни материали. Направете специализирани паралелки за планински водачи и гидове. Това ще задържи част от децата ви в този град! Използвайте уникалните дадености на региона! Един хубав пример в това отношение може да бъде откриването на реставрираната вила Армира след месец – дано това покаже на вас и общинските власти в региона какво би следвало да бъде и може да бъде бъдещето на Ивайловград и региона ви. С най-добри пожелания, Георги Добранов.

  Reply
 21. Работи ли още сайтът? Като гледам, всички новини са от миналото лято.

  Reply
 22. Бъдещето на Ивайловград уверено върви към … миналото си .Днес пак /за кой ли път /няма вода и отново трябва да мъкнем вода от градските чешми като първобитните хора – кофи , канчета и пр.За къпане пък да не говорим – днес нали е неделя – трябва да сме готови за новата седмица !
  Никакъв проблем – ще се къпем с градинки , камъчета и плочки , а за да се изсушим ще се увиваме с парцали, а ако нямаме – ще вземем от общината – там имат достатъчно !
  Токова пари се хвърлиха за глупости , а не се намериха пари да се купят няколко нови тръби та да се подновят злополучните участъци , които всеки път се пукат на едно и също място !
  Колко трябва да си тъп , за да повтаряш една и съща грешка толкова пъти , ама НА КОЙ МУ ПУКА – нали си получаваме заплатки , пък и наскоро си ги и УВЕЛИЧИХМЕ за добра работа.

  Другите градове се оправят благодарение на общината си , а ние се оправяме ВЪПРЕКИ нея !

  Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.