Да помогнем на туризма в Ивайловград

Пътят на сиренето” в село Плевун в Ивайловград
Източник: http://luxor-complex.com/page/demonstratciia-patiat-na-sireneto-v-selo-plevun-144-1.html

През последните години туризмът в Ивайловград претърпя бурно развитие. Все повече туристи посещават, както нашата, така и околните общини. И въпреки, че потокът от гости на Ивайловград нарасна в пъти, все още има много работа, за да наречем Ивайловград туристическа дестинация. Не отричам стореното, просто има много работа, за да не чуваме от хотелиерите неща като това, че не знаели как да задържат интереса на туристите. Ами как ще го задържат? Според вас, в колко заведения в Ивайловград в менюто се предлагат местни продукти?

Тук е мястото да кажа, че това зависи от всички нас – гражданите, хотелиерите, ресторантьорите и т.н.! Затова не приемайте тази статия като упрек към някого, а като една гледна точка. Знам, че по много от нещата, които ще напиша, вече се работи. Но щом сме решили, че туризмът ни е изключително важен, няма как да подминем темата.

Когато мислим за туризъм е хубаво да започнем от там, където отсядат повечето туристи – от Ивайловград. Та какво е положението в Ивайловград. Цялата стара част на Ивайловград е разкопана, с разбити улици и т.н. Дърветата в града, които трябва да допринасят за по-уютната атмосфера се режат, както им падне. Напоследък и последната идентичност, паважът в центъра на Ивайловград, започна да се подменя с в пъти по-скъпия асфалт. Да не говорим за змиярниците зад Центъра за работа с деца, до киното и т.н. Това са все неща, които не са сложно изпълними, но правят много лошо впечатление на туристите, които пак ще повторя, отсядат предимно в Ивайловград и там провеждат своите разходки, когато не са заети да посещават туристически обекти.

Пиша това, защото аз лично не вярвам да има турист, който да иска да разглежда квартал с панелни блокове? Навсякъде, където съм бил, туристите искат да разгледат старата част на населеното място. Искат да се разходят из нея, в някой парк, или местност като Дупката. И като споменах Дупката, какво има там – прекрасна гледка и страхотна природа, които биват загрозявани от боклуците, които изхвърляме, счупени пейки и беседки, направени така, че да се рушат сами от влагата. Да, точно така! Пейките и беседките са направени преди 6-7 години и никой дори не се беше сетил да ги боядиса! Е, аз се опитах да безиросам пейките, поне да не гният дъските, ама моя работа ли е? Да не говоря, че изпълнението им куца, защото покрива на беседката до волейболното игрище е направен от ПДЧ плоскости, които като се намокрят, се разпадат! Все дребни неща, които всички сме загърбили, а те правят много лошо впечатление. Но да се върна на темата. Най-красивото място в Ивайловград – Дупката, явно е оставено на заден план. А с малко усилия може да стане прекрасно. Наистина прекрасно. Където ивайловградчани да прекарват свободното си време, и където хотелиерите да могат да изпратят туристите на една приятна разходка! А защо не на нещо като пикник(поход, както му викахме като малки)?

До тук добре. След това да погледнем, коя е най-голямата туристическа атракция в Ивайловград – вила Армира. Ами след нея – манастир “Св. Св. Константин и Елена”, Атеренски мост, крепост Лютица, села като Плевун с “Пътят на сиренето”. Все обекти от туристически интерес. Те също трябва да са по-достъпни и да се развият. А като споменах крепост, знаете ли колко крепости има в Ивайловград? Имаме и реки, и красиви гори, и села с интересна архитектура. Все неща, които могат да се показват на туристите. Риболов, местни гозби, домашно вино, сирене, мед и т.н. Все обикновени неща, които се харесват страшно много на туристите от големия град, решили да избягат от стреса и еднообразието, чак в Ивайловград. Защото, няма смисъл да се лъжем, Ивайловград е доста далеч от големите градове в България. И като написах мед, вино и т.н., напоследък стана все по-популярно да се включват туристите в дейностите по производството им! Днес например научих, че приятели, които имат винарска изба до Мелник, вече предлагат услуга, която ти позволява да се включиш в процеса на производство на вино за себе си, естествено оставайки на хотел при тях и заплащайки съответните такси. Готино, а? Та има много, което може да се направи в сферата на туризма и да утвърди Ивайловград като туристическа дестинация!

Мога още много да изброявам, но повечето от нещата вече се знаят и търпят развитие. Важното е, да не губим идентичността си и да се опитаме да спечелим туристите с простички, но приятни неща. Със спокойствие и уют. Защото всеки доволен турист прави повече реклама, отколкото може да си представите.

P.S. Вече наистина се надявам, някой да напише нещо смислено, а не поредната глупост!

dupkata-ivaylowgrad-23s

3 thoughts on “Да помогнем на туризма в Ивайловград”

 1. Нямало укор 😀
  Последните теми са тясно навързани админ!
  Та, местни продукти се предлагат навсякъде по ресторантите в града – вино, тахан, мед и изчерпахме местните хранителни продукти!
  Озеленяване, дървета – рязане,изсир….то на едно голямо го…но на главната с този асфалт, инфраструктура в старата част на града е тотална щета продиктувана от некомпетентно и порочно управление на финансите на данъкоплатците! Вчера например нямаше вода в половината част от стария град, а се направи ненужния ремонт на ВиК по ул. Армира при все ,че 1-ви приоритет на ИвайлоАнгеловата програма беше ВиК!
  “Брошката” вила Армира е крайно недостъчна да задържи туристи повече от ден.
  Липсват елементарните пешеходни маршрути с по няколко указателни табели към бъдещи перли Лютица и Родостица, за авомобилни да не говорим!
  ЗМ “Дупката” не е идентифицирана по никакъв начин а крие потенциал! От лъскане на имидж, не останаха пари за там.
  В ТИЦ има няколко платени общински ратаи, незнаейки на кой “господ” служат кмет или гост!
  Та работи се на парче, без ясна и дългосрочна визия, с лошо управление средствата на хората!

  Reply
 2. какъв туризъм в ивайловград.това не е иовачевица,златоград или банско
  смешни глупости пишете

  Reply
 3. Вие нормални ли сте бе хора.знаете ли какво означава туристическа дестинация? Ивайловград и туризъм. За нищо настава Ивайловград

  Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.