За тротоарите и гнайса в Ивайловград

тротоари, гнайс, ивайловградЗа да обясня, какво имаме предвид с това, че всяко едно решение на общинския съвет трябва да е публично и обосновано, ще се опитам да дам следния пример. Ще се радвам на нормални коментари и критики.

Тези дни четох няколко пъти програмата на ГЕРБ и като цяло тя започва с неколкократното споменаване на ремонт и изграждане на тротоари. Ако ще правим тротоари, веднага се сещам за първото предложение към общинския съвет и съответната комисия.

Да използваме за подобни цели само и единствено местен материал – гнайс, който е с изключително високи здравина, износоустойчивост, студоустойчивост и т.н. В пъти по-здрав от всякакви циментови и т.н. плочки! Към момента се сещам за следните предимства на подобно решение:

 • Получаваме почти вечни тротоари. По малко разходи за общината и гражданите в бъдеще;
 • Получаваме реклама навсякъде в общината на един местен продукт, от който се изхранва голямата част от населението;
 • Показваме идентичност и нещо, с което можем да се похвалим, дори на туристите, които идват да видят града ни! Така още веднъж популяризираме местните продукти.

Още преди доста години бях писал, че едни от сантименталните и отличителни черти на Ивайловград са това, че имаме павирани улички и гнайс къде ли не – от градежа на къщи до плочника във всеки двор! Помня и една статия на Иван Бунков, главен редактор на “Нов живот”, в която описваше уникалността на паважа в центъра на Ивайловград. Нещо, което незнайно защо се опитваме да унищожим. Радвам се, че община Ивайловград направи много от тротоарите в последните години точно от гнайс. Не се радвам, че асфалтираха точно улицата пред общината, но това са други теми.

Ами това е. Смятам, че ако имаме тази възможност в бъдеще, ще е добре всички решения и идеи да се обсъждат по подобен начин. Както в създаден за целта сайт, така и във Фейсбук, за да има максимална публичност.

P.S. Надявам се на смислени коментари и критики!

5 thoughts on “За тротоарите и гнайса в Ивайловград”

 1. Виж сега какво Митак, в Община Ивайловград не работят „някакви зли хора, които всяка сутрин се събуждат с мисълта – какво лошо да направят на останалите”. Не може да говориш така наставнически в повечето си „статии” за служителите, все пак си има ръководство и служители, които решават кое и как да се направи, като се отчита разбира се, и общественият интерес.
  На теб не ти харесвал асфалта, ами има хора на които пък не им харесват паветата, твоето мнение не е единственото в този град. Добре е да се дават предложения, но като си толкова заинтересован, къде беше като имаше публични дискусии, когато се изпълняваха проектите за Общ устройствен план, Интегриран план, където имаше възможност всеки да изкаже мнението или да даде идейно предложение, което с помощ от външни експерти и архитект и т.н. да бъде доразвито включено в плановете?! По мое лично мнение никой няма за цел да лишава някого от възможността за даване на смислени предложения. Веднъж някой каза мнение което ми хареса, че в днешно време ролите на общините все повече отиват в посока на модератор при вземане на важни решения, пример (вземаш решение за ………… веднага се засягат интереси на една група, втора група граждани, икономически интереси, екологични организации може да се появят и т.н.) и в този коктейл от мнения не може да наделее никой. Важното е да се вземат възможно най – правилните решения. Както казах, твоето мнение не е единствено и последна инстанция, не си се сблъсквал с лабиринта от закони и наредби, за да разбереш колко е трудно да изведеш един проект от началото до край, за да осъзнаеш колко усилия и работа на хора изисква!

  Reply
 2. Относно “злите хора” :), това беше шега виждам, че се захващаш за всяка буква, ама не винаги човек трябва да се взема прекалено насериозно. Добре е че имаш идеалистични идеи за гражданско общество в Ивайловград, ама според мен като цяло в държавата и големите градове не се е сформирало кои знае какво гражданско общество, трябва да минат поне още десетина години за това, камо ли в малките градове в България да има. Гражданско общество има там където е голям процента на средна класа и млади хора (а младите хора както е по целия свят, отиват в по – големите градове където има повече възможноси и по добри доходи и за да може да си плащат там данъците). Погледни в България какъв е този процент (на така наречената средна класа). Пък за гражданското общество за малки градове в България това е неприложимо според мен да не казвам идиотско.
  P.S. Всикото това хабене на умствена и жизнена енергия, която се изразходва в безкрайно писане на коментари може да се насочи в нещо смислено напр. в засаждане на дръвчета.

  Reply
 3. Мисля, че е редно г-н Станислави да си вземе идеи от написаното по-горе, вместо да критикува и обсъжда нечие мислене. А хората в Общината би трябвало да приемат това като градивна критика, вместо да се чудят от къде да се опазят и как да обърнат тавата. Това някакво всеобщо заболяване ли е? Да дирим кусурите, вместо да се вслушаме в идеите на и без друго малкото останали ЧИТАВИ млади хора в града ни. Нима не Ви харесва идеята?! Повече от добра е. Хората в Общината ни имат нужда от работа. А Общината ни – от оригинален облик. Какво по-хубаво от това средствата по програмите да си остават за фирмите в Общината, които дават работа на местните хора!

  Reply
 4. P.P.S. Използвате интересни словосъчетания, г-н Иванов. Може би бих прочела целите Ви коментари, но това неграмотно писане ме кара да не ги вземам особено насериозно. /Ето това е “захващане” за буквите/ 🙂

  Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.