Строят завод за преработка на бадеми в Ивайловград

В Ивайловград изграждат цех за преработка на бадемови ядки

ивайловград бадемиСлед създаването на едни от най-големите бадемови насаждения в България от времето преди 89-та години, компанията Агро Трейд Къмпани започва изграждането на цех за преработка на бадеми в Ивайловград. Компанията планира да произвежда и преработва над 500 тона бадеми, като това е първата истинска инвестиция в Ивайловград от много години. Да, правилно – първата. В нея включвам и създаването на стотици декари бадемови насаждения от същия собственик. Та дано тя бъде последвана и от други, за да има някакво бъдеще за забравения ни край.

Документи за бъдещата инвестиция в Ивайловград може да намерите на следния линк – Изграждане на цех за преработка на ядки

Новият цех в Ивайловград за преработка на бадемови ядки ще бъде изграден в края на квартал Лъджа в посока Свирачи. За тези, които не знаят, бадемовите насаждения са засадени в землището на село Пелевун, където и преди съществуваха такива, но голяма част запустяват. Освен производството на бадемови ядки за консумация, в цехът ще се правят неща като бадемово брашно, ще се преработват черупките и т.н.

За сериозността на собствениците говори и това, че напояват младите дръвчета. Наели са доста хора от града, които целогодишно се трудят и т.н. Контраст прави бадемовото насаждение към крепостта Родостица, което е около 150 декара по някаква програма. Почти всички дръвчета там са мъртви, като никой не се грижи за тях. Изводите оставям на вас. Снимките по-долу са от насаждението след Карпуш чешма към Балък дере. Тъжна картина! Добре, че за тези в Пелевун има кой да се грижи!

Бадеми в Ивайловград
Бадеми в Ивайловград по прогама… Напълно унищожени от безхаберието

Бадеми в Ивайловград

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.